Beneficis de les Escoles Bosc

A vegades els pares no som conscients dels beneficis que pot tenir un sistema educatiu determinat més enllà de la part acadèmica. “I què aprendrà amb aquest mètode?” he escoltat moltes vegades. Hem de començar a aprendre a mirar amb profunditat.

Hem d’entendre que un nen o una nena és molt més que un cervell i les seves vuit intel·ligències múltiples. És una persona amb unes habilitats i unes capacitats, amb uns pensaments (vers al món que l’envolta però també vers a ella mateixa) i unes emocions, uns comportaments i una espiritualitat (no parlo de religions! Parlo de quelcom més profund)  i un potencial, sobretot un gran potencial. I d’això es tracta.

Nosaltres, com a educadors, hem d’ajudar a aquest nen i a aquesta nena a desenvolupar totes aquestes àrees que el formen perquè aquesta persona acabi sent la seva millor versió allà on decideixi anar o allà on decideixi estar, tant si és a la feina, a casa amb la família o sola amb ella mateixa. Hem d’aconseguir que l’educació que envolta als nostres fills i filles els ajudi a desenvolupar totes aquestes àrees que són holístiques en una persona. Han d’aprendre a conèixer-se a ells mateixos i a entendre el món que els envolta, tant el social com el natural, per interaccionar amb ell i aportar el seu granet de sorra. Només així aconseguiran viure una vida equilibrada i amb sentit.

Per a aquells que encara es preguntin “sí, però… Què aprenen?” els donarem algunes idees.

Beneficis en l’àmbit cognitiu

Millora la capacitat de concentració

Per moure’s amb seguretat pel bosc han d’aprendre a observar allò que els crida l’atenció amb precaució i màxima atenció.

Es fomenta la seva curiositat

Envoltats de tants estímuls com hi ha a la natura, els nens i nenes estan en contínua recerca d’allò que els interessa. Caminant, observen el seu entorn i sorgeixen preguntes que són l’inici de l’activitat d’aprenentatge.

S’estimula  la seva creativitat

No només fem referència a la imaginació que ha de fer servir un nen o nena per inventar-se tota una història al voltant d’una branca trobada a terra (ja que no es juga amb joguines prefabricades) sinó que també parlem de les múltiples perspectives que proporciona l’entorn. Un falciot negre es pot entendre  tenint en compte la seva silueta (forma i figura), l’ecosistema al qual pertany (cadena tròfica) o el país al que emigrarà (geografia). Aquesta diversitat de punts de vista és la base del desenvolupament de la creativitat.

Es desenvolupa el seu llenguatge

Davant les situacions imaginàries que els nens i nenes inventen amb un simple pal, és imprescindible que utilitzin el llenguatge com a via de comunicació per fer partícips als companys i companyes de les instruccions d’aquell joc, de la descripció d’allò que han vist o de la narració del que volen explicar. El llenguatge, en una classe sense “aula”, esdevé una eina imprescindible i és aquesta necessitat el motor per un autèntic aprenentatge.

Altres beneficis

Aprenen l’autèntic sentit del respecte i la responsabilitat

No només vers l’entorn natural que comencen a conèixer, a entendre i a estimar sinó també vers l’entorn social que els envolta dia a dia i que es converteix en el seu nucli d’aprenentatge. Adults i infants interaccionen en un medi en què el respecte, la comunicació i l’estima esdevenen la base d’un autèntic grup d’aprenentatge.

companyonia i sentit de pertinença

A l’aire lliure la paraula “grup” pren tot el significat i els alumnes aprenen a cada moment la importància de treballar en equip. Això, alhora, reforça el seu sentiment de pertinença, que juntament amb el sentiment de significança, són la base d’un creixement sa i feliç.

sentiment de significança

Segons els experts aquest juntament amb el sentiment de pertinença són les necessitats més primàries de tot ésser humà, no diguem els infants

autonomia i autoestima

En un àmbit a l’aire lliure com és el bosc cada nen i nena ha d’aprendre ràpidament què poden fer sols i quines són les seves limitacions. Això els permet conèixer-se a ells mateixos així com potenciar les seves capacitats i compensar les seves limitacions. I aquest és el camí per aconseguir una autoimatge saludable i augmentar l’autoestima.

psicomotricitat  i reforçament sistema immunològic

I, per descomptat, els beneficis físics com són la millora de la psicomotricitat, la flexibilitat, l’equilibri i el coneixement del mateix cos. Sense oblidar els beneficis que comporta estar en contacta amb la natura pel nostre sistema immunològic. De fet, a Catalunya, Accionatura està traçant una xarxa de boscos terapèutics i l’Institut de Ciència i Tecnologies Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona i el CREAF amb el suport de la Fundació “La Caixa” estudien en boscos del Montseny els mecanismes fisiològics i químics pels quals els arbres i les seves partícules volàtils beneficien la nostra salut.

Tot això sumat als múltiples coneixements que s’adquireixen amb una “aula” tan viva i completa com és la natura, fa que els aprenentatges d’aquests nens i nenes es converteixin en aprenentatges molt més complets, però sobretot, més significatius que el que es podria oferir des d’una aula ordinària.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: