Quines joguines regalaràs aquest Nadal?

Les festes de Nadal estan a la vora i les cartes dels nens i nenes a Melcior, Gaspar i Baltasar comencen a omplir-se de regals i desitjos. Així que aprofitem per parlar de les joguines i la importància del joc en els més petits. I és que el joc espontani és un instint natural i saludable en la infància que hauríem d’encoratjar i afavorir. A vegades, com adults, no entenem la importància d’estar presents (no només parar a la vora amb el mòbil) però sense haver de “ensenyar-los a jugar”. I els donem contínuament indicacions com “la nina s’agafa així” o “aquesta figura és un triangle groc i va dins del forat amb forma de triangle”. No hauríem d’interferir en el seu joc per donar consells o jutjar el que fan. Els hem de deixar marge per experimentar per ells mateixos allò que vulguin experimentar, que desenvolupin la seva autonomia.

Pel que fa a les joguines, hem de tenir en compte que no hem de sobrecarregar al nen o la nena amb moltes “coses” per evitar caure en un excés d’estimulació (especialment visual i auditiva), encara que moltes d’elles es promocionen parlant d’estimulació sensorial i fins i tot desenvolupament de la intel·ligència, però al final el nen o la nena només ha de prémer un botó. I és que moltes de les joguines d’avui dia són tan estructurades que ofereixen poques opcions i poc marge d’actuació a l’infant, limitant així la seva creativitat (tan important pel seu desenvolupament actual com per futures habilitats a la vida adulta). És per això que aviat es cansen i acaben canviant la joguina per una caixa que hi havia per casa i que deixa més espai a la imaginació i li permet entrar al seu món de fantasia.

La Dra. Claire Warden, consultora educativa de prestigi internacional, assegura “les joguines prefabricades treuen als nens la possibilitat de pensar per si mateixos, dissenyar, resoldre problemes i, el que és més important, els hi treu l’orgull i l’afirmació de crear alguna cosa tots sols” . Tinguem-ho en compte a l’hora de fer regals als més petits.

A més, els nens i nenes solen preferir entorns i materials naturals (i no les joguines convencionals fetes la majoria de plàstic i altres derivats del petroli). També els agraden els materials quotidians com són els pots, les caixes o trossos de tela.

Quan parlem de materials naturals és fàcil observar que tots són diferents entre ells i que ofereixen una veritable complexitat sensorial (olfacte, vista, oïda, tacte…). A més, els seus colors són tons més graduals i suaus i no tan estridents com les joguines prefabricades, per tant aporten calma i tranquil·litat. I el més important, com que no són estructurades permeten un joc més obert i imaginatiu per part del nen i la nena, apel·lant, a més, a l’acció de tot el cos i no només els dits.

I no oblidem els grans preferits dels més petits en el  joc espontani: l’aigua, la terra i la sorra. Potser, amb les temperatures que tenim en aquesta època de l’any, no acabem de veure la incorporació d’aquests tres elements en el joc del nen, però amb una mica d’imaginació segur que aconseguim apropar els elements naturals al seu dia a dia.

Que comencin a redactar-se aquestes cartes de Nadal!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: