Nens d’asfalt

És evident que estem perdent el contacte directe amb la natura.

Crec que els nostres nens i nenes són “nens d’asfalt”. I potser molts de nosaltres també ho som.

Els nostres infants només van als boscos per fer una excursió trimestral amb l’escola o bé per fer, de tant en tant, un passeig amb els pares. Però hem perdut la connexió tan necessària amb l’entorn natural.

L’escola intenta transmetre la importància d’aquest vincle, però ho fa amb paraules i no és suficient. Cal una nova visió.

Cal inculcar uns nous valors al respecte. I com més ens allunyem, físicament i emocionalment, de la nostra connexió amb la resta d’éssers vius i elements que poblen la Terra, més dificultats tindrem per relacionar-nos amb ells i més ens tancarem a la nostra bombolla.

Això ens porta a sentir cada vegada més “por” als espais amplis i oberts que ens esforcem per tancar, acotar, cercar i limitar de mil formes diferents.

Ens agrada la natura i ens sentim atrets per la bellesa del que és salvatge, però sovint ho relacionem amb idees de caos i misteris amenaçadors del que ens hem de protegir “civilitzant-lo”.

I així hem arribat a un fet. Els nens d’avui en dia disposen de menys temps per jugar i relacionar-se a l’aire lliure (sigui a la ciutat o al bosc). Van de l’escola a les activitats extraescolars, es desplacen en cotxe i reparteixen el seu temps lliure entre videojocs, TV i centre comercials.

Un estudi demostra que els espanyols d’entre 4 i 12 anys passen unes 990 hores anuals davant de la televisió, l’ordinador o els jocs electrònics (més temps que a l’escola: 960 hores).

A més, la majoria de joves actuals, menors de 25 anys (alguns dels quals ja són pares o aviat ho seran) gairebé no han tingut experiències al camp. Potser molts no poden distingir entre una alzina i un roure (tot i que a l’escola ho van estudiar any rere any) o potser mai han tingut la possibilitat de construir una cabana al bosc. I si ho han fet, segurament els ha faltat la part més important: sentir la veritable connexió amb l’origen de la vida, amb l’energia que emana de la naturalesa.

Crec que és el moment d’aturar-se i reflexionar. La natura ens està esperant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: