Per què és millor l’educació en Espais Naturals?

S’està parlant molt de les carències pròpies dels sistemes educatius tradicionals i un dels problemes principals és la restricció entre quatre parets de nenes i nens. Els experts estan cada vegada més convençuts que els cervells humans necessiten l’exterior i el contacte amb la natura per desenvolupar-se com cal. L’aprenentatge a l’exterior té un munt d’avantatges que hem d’aprofitar.

Heike Freire ho deixa clar quan en el seu llibre Educar en verd diu que “La interacció quotidiana amb animals, plantes i la resta d’éssers vius permet que els nens aprenguin a usar els espais, a resoldre les amenaces que es presenten, es relaxen i aprenen a relacionar-se i responsabilitzar-se de les conseqüències de les seves accions. Això deriva en una millora de les seves habilitats comunicatives, adequat desenvolupament motor, harmonia mental i un augment de la seva autonomia i autoestima“.

Classe en Espai Natural

L’aprenentatge a l’aire lliure també redueix l’estrès, l’ansietat i el risc de patir malalties mentals com la depressió. El sistema immunitari es torna més fort i amb això es redueix el risc de malalties físiques també.

Les facultats mentals es desenvolupen més a la natura. I no només les aptituds psicomotrius i les psicoafectives, els alumnes de les escoles bosc són més creatius i més emprenedors. També s’ha observat un augment en la capacitat de concentració dels alumnes que fan classes a l’aire lliure.

Per altra banda, el contacte directe amb la natura des de ben petits fa que les nenes i els nens respectin més el medi ambient, una qüestió estrictament necessària avui. De fet, s’ha descobert que les nenes i els nens desenvolupen de forma natural una consciència de connexió amb l’entorn, s’adonen que en formen part.

A mesura que s’estenen les escoles bosc, es van descobrint més beneficis de l’educació a l’aire lliure. Els antropòlegs ho atribueixen al fet que la nostra espècie va evolucionar en entorns naturals, per la qual cosa el nostre cervell respon millor als estímuls vívids, com són els raigs del sol i el soroll de l’aigua.

Resulta natural que l’educació a la natura tingui tants beneficis. És per això que les escoles bosc s’estan estenent per tota Europa i són cada vegada més nombroses. Ara sabem que l’educació en exterior aporta un millor desenvolupament del cos, de la ment i de l’esperit, així com una millora substancial en la salut de nenes i nens.

Classe en Espai Natural

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: