Què és l’educació emocional?

Cada vegada resulta més evident que l’educació emocional és una de les claus per a un correcte desenvolupament personal i social. De fet, a poc a poc s’està tornant més comú incloure l’educació emocional en el currículum escolar i això és un bon senyal. A més, molts experts en educació infantil la consideren essencial no sols a l’escola, sinó també en l’àmbit familiar i en general en la societat.

L’educació emocional no és més que el procés educatiu que pretén potenciar el desenvolupament de les competències emocionals com a element essencial del desenvolupament humà. L’educació emocional capacita a les persones per a la vida i augmenta el benestar de l’individu amb si mateix i en la societat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Les competències emocionals

Entenent que les emocions formen part essencial de la nostra vida i ens impulsen constantment, analitzarem un concepte fonamental: les competències emocionals. Aquest concepte ha estat explicat pels professors universitaris Bisquerra i Pérez de la següent manera:

Les competències emocionals han d’entendre’s com una mena de competències bàsiques per a la vida, essencials per al desenvolupament integral de la personalitat. Són un complement indispensable del desenvolupament cognitiu sobre el qual s’ha centrat l’educació al llarg del segle XX. L’educació emocional es proposa optimitzar el desenvolupament humà; és a dir, el desenvolupament integral de la persona (desenvolupament físic, intel·lectual, moral, social, emocional, etc.) (Bisquerra i Pérez, 2012).

Existeixen diferents propostes en relació amb quines són les competències emocionals i les seves característiques fonamentals. Des d’Escola Bosc destaquem l’esquema proposat pel GROP (Grup de Recerca en Orientació Psicopedagògica) de la Universitat de Barcelona. Aquest grup de recerca assenyala cinc competències emocionals fonamentals:

Consciència emocional: capacitat per a reconèixer les emocions pròpies i de les altres persones.

Regulació emocional: capacitat per a respondre adequadament a les emocions experimentades.

Autonomia emocional: capacitat per a evitar que ens afectin massa els estímuls externs, equilibrant sensibilitat i invulnerabilitat.

Competència social: capacitat per a tenir habilitats socials que facilitin les relacions interpersonals, relacions que estan relacionades directament amb les emocions.

Habilitats de vida per al benestar: conjunt d’habilitats, valors i actituds que contribueixen al benestar personal i social.

Des d’Escola Bosc volem animar a les famílies i als centres educatius a incloure l’educació emocional en la seva visió de l’educació infantil. Resulta fonamental per a la societat del futur saber gestionar les emocions i contemplar-les com quelcom positiu, com allò que ens mou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: